Igen,a polírozás egy fontos, és időről időre megismételhető folyamat (már ha fontos számunkra az autó szép állapota), mely segít az autó külső állapotát javítani, sok esetben akár teljesen új vagy újszerű állapotra. Kérdés, hogy hová vigyük, kiben bízhatunk, hogy szép munkát végez, illetve mikor és miért van erre szükség?

Mi az a polírozás?

A polírozás lényege, hogy az autón különböző okokból keletkező karcokat, apróbb sérüléseket eltüntesse. Így a már lemattult felületek új fényt nyernek, beleértve a fém, plexi és fényezett felületeket is. Fontos megérteni, hogy a polírozás nem alkalmas minden egyes sérülés kezelésére: azokat tudjuk eltüntetni, melyek kevésbé mély karcok, és nem hatolnak a lakkréteg alsóbb rétegéig. A folyamat során tehát egy néhány mikron vastag réteget políroznak le a lakkból, ezáltal pedig ezek a kisebb karcok eltűnnek.

Miért válik szükségessé a polírozás?

Egyrészt az autók folyamatosan veszítenek fényükből, ami köszönhető például a napsütésnek és egyéb természeti hatásnak, gépi mosás durva technikájának, valamint karcolódnak, sérülnek – ennek persze végtelen oka lehet: egy rosszul kivitelezett tolatás, egy szoros parkoló, ahol nekinyitják a kocsinak a másik ajtaját, vagy bevásárló kocsit tolnak el mellette nem figyelve, stb. Végtelen a lehetőségek száma, a karcok mélysége pedig szintén többféle lehet. Még tisztítás közben is megsérthetjük a kasztnit, így ha erre kifejezetten odafigyelünk, és óvatosak vagyunk, csökkentjük a polírozás gyakori ismétlésének szükségét.

Hogy történik a polírozás?

Az első és legfontosabb lépés az autó alapos lemosása – célszerű a makacsabb foltokra is figyelni, mint például a gyanta (fáról lecsöppenhet), vagy a kátrány. Ezekhez extrább tisztítószerek kellenek, de megéri ezekre is fordítani, hiszen így lesz a polírozás végeredménye igazán jó. Maga a polírozás egy speciális polírozó géppel történik, ami egy erre a célra kifejlesztett pasztát ken el az autón. Ebből többféle is van, mindig az autó állapotának megfelelőt kell választani. A segítségképp használt kendőket is mind erre a célra fejlesztették ki. A polírozás nem egy adott rutintevékenység – mindig a kezelni kívánt autó sérüléseinek megfelelően kell végezni, így a munkafolyamat és a munkadíj is változhat. Erről előzetesen lehet tanácsot, illetve felmérést kérni a polírozást végző szakembertől.

 Kihez forduljunk?

Talán legjobb ajánlás útján menni, olyan szakértőhöz, akinek a munkájával már más is elégedett volt. Persze továbbra sem szabad elfelejteni, hogy minden autó más, ahogy a karcok milyensége is más. Ha ilyen úton nem találunk megoldást, tájékozódjunk, hogy hol használnak márkás, megbízható termékeket – legyen szó a pasztáról, a szivacsról, vagy magáról a gépről. Érdeklődjünk, hogy több gépet használnak-e – mivel például a nehezen hozzáférhető részekhez kisebb gépre van szükség – ezzel is szűrhetjük, hogy odafigyelnek-e adott helyen a részletekre.

A legtöbb helyen a végén lehet kérni valamilyen lezáró kezelést is, például wax vagy kerámia bevonatokat – ez mindenkinek a saját döntése, hogy szeretné-e.

A tőlünk vásárolt alkatrészek polírozása

Erre általában nincs szükség – a BMW és Mini alkatrészek nemcsak gyárik, hanem általában újak  vagy újszerűek is. Így ezek beépítése után többnyire a polírozás vagy más utómunkálat már nem fog fejfájást okozni. Ha nem találod az alktrészt, amire szükséged van, írd be a keresőbe az autód típusát, így gyorsabban meglesz! Ha pedig nincs fenn honlapunkon az az alkatrész, amit keresel, vedd fel velünk a kapcsolatot , hátha így is tudunk neked segíteni.